GÜNCEL HABERLER

2. Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu tamamlandı.

Geçmişi beş bin yıl öncesine dayanan ve günümüzde de etkin olarak kullanılan kupa terapisi ve hacamatın tedavideki etkin rolü düzenlenen sempozyumuyla anlatıldı.



İstanbul Doğal Sağlık Enstitüsü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu, 28 Eylül Cuma günü başlayarak 3 gün devam etti.

Sempozyuma dünyanın dört bir tarafından doktorlar, sağlık profesyonelleri, psikologlar, tıbbi ve aromatik bitki teknikerleri, fizyoterapistler, hemşireler, lisanslı masörler, tıp öğrencileri ve kupa terapisine ilgi duyanlar katıldı. Üç gün boyunca devam eden sempozyumda yaklaşık 5 bin yıllık tarihin en etkili ve yaygın uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi olan Kupa Terapisi'nin bilimsel anlamda yararları ve hastalıklara göre uygulanma teknikleri aktarılarak, tedavi yöntemlerinin yanı sıra, hastalıklardan koruyucu yöntemler hakkında da sunumlar yapıldı. Sempozyum; Suudi Arabistan, Çin, ABD, Almanya, Finlandiya, İsviçre, Avustralya, Hindistan ve Nijerya gibi ülkelerden birçok uzman ve bilim adamının katılımıyla gerçekleştirildi.

ÜLKELERDE DERS OLARAK İŞLENİYOR

Sempozyumda sunum gerçekleştiren Doğal Sağlık Enstitüsü Başkanı Faruk Günindi, son 10 yılda kupa terapisine olan akademik ilginin arttığını söyleyerek, "Bu konuda tatmin edici bilimsel araştırmaların yapılmasını bekliyoruz" dedi. Kupa terapisinin yurt dışında birçok üniversitede ders olarak okutulduğunu belirten Günindi, "Bunu, Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu 2012 programı katılımcılarını incelediğinizde de görebilirsiniz. Bu akademisyenlerin her biri kendi üniversitelerinde kupa terapisi ile ilgili araştırma yürütüyor. Kore, Hindistan, Pakistan, Sudan, Nijerya, Mısır, Suudi Arabistan, Finlandiya, İsviçre, Almanya, İngiltere ve Amerika bunlardan bazıları" ifadelerini kullandı.

Sempozyumda, "Osmanlı'da Kupa Tedavisi" başlıklı bir sunum gerçekleştiren, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ayten Altıntaş hacamat ve kupa terapisinin Osmanlı tıbbında çok uygulanan ve tıp kitaplarında yer alan yöntemler olduğunu söyleyerek, "Osmanlı tıbbında tedavi; bedende biriken ve atılmazsa hastalık yapan zararlı maddelerin uzaklaştırılması esasına göre temellendirilmiştir" şeklinde konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Sempozyumda, yardımcı tedavi olarak kupa tedavisi, kupa tedavisi alanında akademik çalışmalar, Kupa terapisi ile migren tedavisi, kupa terapisi ve hacamatta kullanılan araçların tanıtılması, diyabetik ayak tedavisinde kupa terapisi, doğum sonrası ağrılar ve stresin kupa terapisi ile kontrolü konulu sunumlar gerçekleştirildi. Sempozyumda ayrıca İbn Sina Tıbbı Atölyesi başlığı altında İbn Sina'nın tıp alanına kazandırdıkları anlatıldı.

"Diyabetik Ayak Tedavisinde Kupa Terapisi" başlığıyla bir sunum gerçekleştiren Suudi Arabistan Kral Fahad Araştırma Merkezinden Dr. Abdullah Nasrat, Hacamat ilahi ve geleneksel bir tedavi yöntemidir. İnsanlığın başlangıcından bu yana uygulanan bir şifai, sistemdir" dedi. Diyabetik ayak hastalıklarında çözüm bulunmadığı zaman hastalığın kangrene kadar gidebildiğini belirten Nasrat, "Bu aşamadan sonra tedavisi de mümkün olmuyor. Böyle durumlarda uygulanacak en iyi yöntem ayağın arkasından başlayarak ön tarafına giden bir hacamat ve kupa terapisi süreci başlatmaktır. 30 günlük bir hacamat tedavisinin çok iyi sonuçlar verdiğini ve çoğu zaman kesin sonuçlar verdiğine defalarca şahit olduk" şeklinde konuştu.

Doğum sonrası stresin kupa terapisi ile kontrolü konusunda bir sunum gerçekleştiren Hindistan Geleneksel Bilginin Yeniden Keşfi Vakfı Başkanı Dr. Amina Ather, "Çinli bir kadının kupa terapisi tavsiyesi ile sekiz yıllık çalışma neticesinde çok faydalı bir yöntem olduğunu keşfettik. Bunun üzerinde çok testler yaptık. Özellikle sezaryen doğumu sonrası kadınlardaki stresi ve ağrının ciddi oranda kesildiğine şahit oldum. İnsanlar doğumdan sonra çikolata ve su tüketir gibi ağrı kesici kullanıyorlar. Halbuki bunların geçici ağrı kesmekten öte hiçbir etkisi yoktur. Fakat Kupa terapisi ağrı ve stres için bire birdir. Hindistan'da biz hastanelerde artık kupa terapisi yöntemini kullanıyoruz. Çok da faydasını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

KUPA TERAPİSİ VE HACAMAT NEDİR?

Kupa terapisi, kan dolaşımını arttırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ağrı kontrolü ve bazı hastalıkların tedavisine destek sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan geleneksel bir terapi yöntemi. Vücuda kupalar yapıştırılıyor, kan kupanın içinde vakumlanıyor, deri kesiliyor ve 'kirli kan' atılıyor. Tarihi 5000 yıl öncesine dayanıyor ama modern tıbbın yeni yeni keşfettiği hacamat doktorların tedavide kullandıkları en etkili yöntemlerdendir.

2. Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu Görüntüleri

 
       

Diğer Duyurular

Nehir Ekmek tüm Marmara'da konuşuluyor.

Yediğimiz Ekmekteki Zehirler...

Sakarya Nehir Gıda A.Ş. de Kurumsallaşma Eğitimi

Tasarım Tescilli
Güneşler Yeni Mahalle Eski Ankara Caddesi No: 332 SAKARYA Tel: 0 264 281 81 41